Du delar 99% av ditt DNA med schimpanser och bonobos… Kan du gissa vad som är den största genetiska skillnaden mellan oss människor och våra närmsta levande släktingar? Svaret är de gener som kontrollerar vår hud. Vi människor har en märklig hud.
Vi har utvecklat en uppsättning av gener som gör det möjligt för oss att producera unika oljor i våra talgkörtlar… Två exempel av dessa unika oljor är Sapienic Acid och Sebaleic acid. Dessa ämnen är exceptionellt verksamma och går inte att hitta någon annan stans i djurriket förutom i vår mänskliga kropp.
Man har länge trott att syftet med sebumet är att ”smörja huden”. Denna tes stämmer till vis del men inte helt. Det finns en hel uppsättning med andra ämnen som huden lätt skulle kunna producera för att ”smörja huden”. Dessa ämnen skulle ta mycket mindre energi att producera och skulle inte vara helt unika för oss människor. Så… Varför har vi utvecklat denna unika uppsättning av ämnen, som tar 7% av vår energi att producera?
Det har skett en hel del forskning kring denna fråga under de senaste åren och det är nu uppenbart att det huvudsakliga syftet för dessa oljor är att fungera som näring för ett fåtal, väl utvalda, mikrober som bor på och i huden. Man kan därför säga att vårt sebum är den optimala prebiotikan (näring för hudens goda bakterier).
En intressant tanke blir då… Man har länge sagt att en överproduktion av sebum leder till en fet hud och i värsta fall akne. Samtidigt så vet vi att vi i västvärlden har förlorat ca 30% av de mikrober som vi bör ha på och i huden… Mikroberna äter sebum… Är det verkligen en överproduktion av sebum som är den största boven här?
Varför använder vi hudvårdsprodukter för att på daglig basis tvätta bort dessa oljor?
Det verkar som sagt högst osannolikt att vår kropp skulle producera en stor mängd av denna unika uppsättning av oljor utan någon specifik anledning. Idag så uppger nästan hälften av alla kvinnor i Europa att de har en känslig hud och 85% av tonåringar har någon form av akne. Det kanske är dags att förändra sättet om hur vi ser på hudvård… Det kanske är dags att förändra våra hudvårdsrutiner?
Photo credit – https://scopeblog.stanford.edu