Ett liv utan hår krävde mer av oss än någonsin tidigare. När vi gick från att vara schimpanser till att bli Homo (Sapiens) så omvandlades våra hårsäckar till svettkörtlar. Men varför skedde denna evolutionära omvandling och ännu viktigare… Hur skulle vår hud nu klara av att fungera i en vild miljö utan att ha en heltäckande kroppsbehåring? Låt oss börja med att svara på den första frågan…
Vi som människor är fysiskt underlägsna väldigt många andra djur. Vi kan inte springa ikapp en antilop och vi kan inte fysiskt försvara oss mot ett lejon. För att kunna jaga och på så vis överleva på savannen så behövde vi ha en annan förmåga… Någonting unikt… Vi behövde kunna springa långa sträckor utan att stanna och kyla ner oss. Genom att våra hårsäckar omvandlades till svettkörtlar så kunde vi producera svett. Svettet gav (och ger) oss förmågan att kyla ner kroppen samtidigt som vi utför en fysisk ansträngning.
När vi jagade en antilop så sprang denna först snabbt iväg från oss. Men efter en stund så behövde antilopen stanna för att kyla ner sig själv innan den fortsatte att springa. Efter en viss distans så kunde vi därför komma ikapp antilopen och vi hade uppnått en lyckad jakt. Svettet är en av de faktorer som fick vår mänskliga ras att överleva.
Då kommer vi in på nästkommande fråga. Hur skulle vi (och vår hud) klara av att överleva utan heltäckande kroppsbehåring?
Under tiden som den evolutionära omvandlingen från hårsäckar till svettkörtlar pågick så utvecklades samtidigt någonting som är helt unikt för oss människor… Vårt fantastiska sebum.
Sebumet är en kombination av ämnen (främst oljor) som vår kropp producerar och skickar ut till huden. Denna produktionsprocess är mycket komplicerad och kräver väldigt mycket av vår totala energiåtgång. Ca 7% av den totala mängd energi som vi förbrukar går åt till att producera sebum.
Under lång tid så trodde man att sebumets främsta syfte var att ”smörja huden” och på så vis skydda den. Många aktörer inom hudvårdsbranschen har även länge trott (och tror fortfarande idag) att sebumet är en fiende som helst ska skrubbas bort. Deras belägg för denna åsikt är att en överproduktion av sebum kan leda till fet hud och i värsta fall akne.
Att vårt sebum smörjer huden är förvisso sant men dess främsta uppgift är någonting helt annat och någonting mycket, mycket viktigare…
För att förstå denna viktiga uppgift så måste man först förstå vad sebum är uppbyggt av. Vårt sebum består av steroler, triglycerider, fria fettsyror, vaxestrar, ceramider och kolväten. Den mest verksamma delen av vårt sebum är en fri fettsyra som går under namnet Sapienic Acid.
Sapienic Acid finns enbart i vår kropp och går inte att hitta någon annan stans i djurriket. Ämnet har därför fått sitt namn efter oss, (Homo) Sapiens. Sapienic Acid har en huvudsaklig funktion. Denna funktion är att döda patogener (onda mikrober) och gynna en mångfald av goda mikrober. Det har nyligen upptäckts en direkt koppling mellan en brist på Sapienic Acid i sebum och en ökad risk för akne och eksem.
Sebumet har en helt avgörande roll för vår hudhälsa. Att använda en stark syra-peeling, rengöring eller andra hudvårdsprodukter för att skrubba bort sebumet är att gå emot 2 miljoner år av evolution och… det går inte att slå evolutionen.
Vill du ha en strålande hudhälsa på både lång och kort sikt så finns det därför bara en sak att göra… Ta hand om din huds mikrober och det unika sebum som din kropp så gärna vill ge din hud.
Tycker du att det verkar rimligt att inte försöka motverka hudens evolution så tycker jag att du ska dela detta inlägg med dina hudvårdsintresserade vänner.
Tveka inte att lämna din åsikt i kommentatorsfältet här nedan. Jag uppskattar all form av feedback.
#nosoap