Nästan alla våra ingredienser kommer från länder i Södra Afrika. För att hitta nya effektiva växtextrakt så har vi besökt flera avlägsna områden där människor har en mer traditionell livsstil än vad vi har.

Eftersom vi är extremt intresserade av huden så har vi noterat att dessa personer nästan alltid har en fantastiskt fin hud, trots att de spenderar över 8 timmar per dag i direkt solljus.

 

Detta är Himba-folket som bor i norra Namibia. Den världsberömde fotografen Jimmy Nelson har länge fotograferat och dokumenterat livet hos människor i jägar- och samlarsamhällen. Hans dokumentation av Himba-folket är helt fantastisk.

Jag kan verkligen rekommendera att ni Googlar “Blink and they’re gone” med “Jimmy Nelson”. Han har en otrolig film på Youtube. Länken finns även här – https://www.youtube.com/watch?v=VIjXxCGn6sQ&has_verified=1

 

Det märkliga är att hudinflammationer som t.ex. akne och eksem inte finns bland Himba-folket och detta gäller inte bara dem. Gång på gång så har forskare studerat jägar- och samlarsamhällen och alla har kommit fram till samma slutsats. De som lever en mer traditionell livsstil har inga hudinflammationer.

 

År 2002 så upptäckte en grupp forskare två nästan helt orörda sydamerikanska jägar- och samlarsamhällen. Forskarna hade då möjlighet att studera potentiella fall av akne i dessa byar.

 

Ett av samhällena låg nära Kitava in Papua New-Guinea och just i detta samhälle så ingick 1200 personer i studien, varav 300 var mellan 15-25 år. Forskarna använde sig av mycket erfarna dermatologer och delade upp akne i fyra olika kategorier. Kategori 1 innefattade ett fåtal komedoner och papiller medan kategori 4 innefattade komedoner, papler, pustler, knölar och cystor. Man undersökte ansikte, nacke, rygg och bröst.

 

Detta är två korta sammanfattningar av studien:

“Not a single papule, pustule or open comedone was observed in the entire population examined (N=1200). Although no closed comedones were reported, it is possible that they were present but not detected.”

“Of the 300 Kitavans at greatest risk for acne (aged 15 to 25 years), not a single case of acne was observed. In a similar Western population, some degree of facial acne would be found in at least 120 subjects.”

 

Man hittade inga fall av akne bland samtliga de personer som var med I studien. Hade man utfört samma studie i västvärlden så hade minst 120 personer haft ansiktsakne.

 

En annan grupp med forskare fann samma resultat hos Aché-stammarna i Östra Peru. Citat –  “Not a single papule, pustule or open comedo was observed in the population over the 843-day study period.”.

 

Det har även gjorts liknande studier med atopisk dermatit, psoriasis och rosacea. Det finns helt enkelt extremt få (och i många fall inga) inflammerade hudtillstånd hos jägare och samlare.

 

Det kan även vara intressant att tillägga den huvudsakliga kosten i dessa samhällen.

Himba-folket – Mjölk och Köttbaserad kost

Kitava-folket – Frukt, fisk och kokosnötter

Aché-folket – Kassava, jordnötter och viltkött

 

Detta är ytterligare ett bevis som visar på att inflammerade hudtillstånd är ett nytt fenomen som har uppkommit i samband med vårt moderna levnadssätt.

 

 

Vi levde 1,9 miljoner år som jägare och samlare.

Vi levde 8.000 år som jordbrukare.

Vi har än så länge levt 100 år som ”modern människa”.

 

Det går inte att slå evolution. Vi måste hitta tillbaka till vårt ursprung. Det är det enda sättet för oss att återfå en frisk hud.

 

Anser du att det är omöjligt att slå evolutionen?

Tveka inte att lämna din åsikt i kommentatorsfältet här nedan. Jag uppskattar all form av feedback.

#nosoap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Visa skriva kommentarer