FAQ

Vårt koncept

Har ni verkligen levande bakterier I vissa av era produkter?

Ja… Av den enkla anledningen att vi naturligt har miljarder bakterier på och i vårt ansikte. Om du inte hade haft dessa bakterier så hade inget kunnat skydda dig från ”onda bakterier” – patogener. Det är patogener som skapar hudåkommor. Vi tillför goda bakterier för att skydda din hud.

Jag kommer aldrig ihåg vad märket heter. Varför valde ni ett så konstigt namn?

Vi vet.

Sapienic Acid är den främsta orsaken till vårt namn – det är vår nyckelingrediens. Denna syra har fått sitt namn efter den enda arten som producerar den – Homo sapiens – och den är mest aktiva fria fettsyran i vårt mänskliga sebum. Vi har tröttat på att se hur andra hudvårdsmärken påstår att de har lyckats imitera sebum då detta är riktigt svårt.

Sapiens betyder även vis på latin och märket existerar för de människor som har blivit lite klokare i sina livsval.

Dessutom var .com domänen ledig.

Vilka är ni egentligen?

Vi är anarkistiska forskare med målet att vända upp och ner på dagens vilseledande skönhetsindustri. Denna nuvarande situation av status quo är inte bra för människan och absolut inte bra för vår planet. Även om vi inte uppnår något annat än att skaka lite vett i hudvårdsindustrin så är vi ändå nöjda.

Vilka bakterier använder ni?

Vi använder tre arter av Lactobacillus och en art av Bacillus.

Bacillus är sporformad och kan på så vis vara stabil i en vattenbaserad buffertlösning – Probiotic Mist.

Lactobacillus är mer känslig. För att den ska kunna överleva så kapslar vi in- och applicerar den i en vattenfri olja. Denna bakterie kommer enbart att aktiveras när den möter fukten som du har på din hud. Lactobacillus hittar du i vår Probiotic Facial Oil.

Vem äger ert företag?

Grundaren och ägaren är en Sydafrikansk forskare och entreprenör. Han lever tillsammans med sin relativt stora familj i ett litet gårdshus i provinsen Kwa-Zulu Natal, Sydafrika. Han badar varje dag men har inte använt tvål eller schampo under de senaste 10 åren.

Hur kommer jag i kontakt med er?

Du får alltid gärna ringa oss på 031-3336640 alternativt maila på hej@sapienic.se. Vi har öppet vår telefon-kundtjänst – vardagar mellan klockan 08:30 – 18:30 samt lördagar mellan klockan 09:00-15:00. Vi svarar på mail så fort vi kan.

Vad menar ni med koldioxidneutralt?

Vi tar hänsyn till det koldioxidutsläpp som uppkommer vid tillverkning och framtagning av våra produkter och förpackningar. Detta är en av anledningarna till att vi använder glas i så stor utsträckning som möjligt. Vi beräknar också det koldioxidutsläpp som uppkommer vid transporten av produkterna från fabrik till deras slutdestination. Vi gör allt vi kan för att minska dessa utsläpp. Vi köper etiska koldioxidutsläppsrätter för att kompensera för de utsläpp som vi inte kan undvika. Desto mer vi växer, desto mer kan vi även pressa våra leverantörer att minska deras utsläpp.

Är ni ekologiskt certifierade? Av vem?

Ja… Vi är certifierade av ”The COSMOS organic standards for personal care products”. Ecocert tar både hänsyn till råmaterialet och den förpackning som används till den färdiga produkten. Vi ser denna certifiering som en bra start men absolut inte som ett slutmål. En ekologisk certifiering är en bra början och försäkrar dig om att den produkt som du har valt är fri från föroreningar och syntetiska kemikalier… detta är både bättre för din hud och för miljön. Vi anser att det finns många krav som borde vara hårdare, men certifieringen ger ändå en grundtrygghet för dig som konsument.

Skadar ni kaninerna?

Nej. Vi är lite trotsiga men absolut inte elaka. Vi har aldrig testat våra produkter på djur. Vi testar på människor. Djurtester är fortfarande obligatoriskt för hudvårdsprodukter som säljs i Kina och detta är den främsta anledningen till varför vi inte säljer våra produkter i detta land. Vi kommer heller aldrig att använda några som helst animaliska ingredienser i våra produkter… inte ens bivax.

Varför använder ni inte eteriska oljor?

Eteriska oljor är en komplex blandning av olika ämnen. Vilken som helst av dessa ämnen kan trigga en allergisk reaktion på huden. Vi arbetar hårt för att minska det totala antalet ingredienser som skulle kunna orsaka negativa reaktioner.

Jag har en känslig hud. Är detta en serie för mig?

Vi har tagit fram denna serie för känslig hud. Vi stör inte ut barriärsfunktionen med ytaktiva ämnen. Vi använder milda konserveringsmedel och ett enda doftämne för att minska risken för känslig hud.

Varför har ni valt glasförpackningar? Det är tungt. Jag antar att ni har höga koldioxidutsläpp?

Vi har tänkt igenom våra förpackningar och dess material väldigt noggrant. Den inbäddade koldioxiden i glas är mycket lägre än den i plast (runt 1,4 kgCO2/kg vs 3,3 kgCO2/kg) men det faktum att glas är tyngre väger upp för denna skillnad. Vi har valt glas då dess koldioxidutsläppspåverkan efter användning är väldigt låg.

Vilka arter av Probiotika använder ni?

Vi använder 3 olika arter av Lactobacillus och 1 art av Bacillus (Bacillus Coagulans)

Produkter

Varför har ni inga rengöringar?

Bojkotta rengöringar!

Vi har flera starka argument om varför du inte ska använda en rengöring. Besök gärna fuxoap.org för att läsa ett urval av dessa argument. Produkter som skummar är skadliga mot din huds barriärfunktion, din huds mikrobiom och din mentala hälsa… Du är inte smutsig i grunden. Gå inte på det som påstås i reklamen.

Med det sagt… Med tanke på COVID, så rekommenderat vi att du tvättar händerna. Undvik dock att tvätta resten av kroppen om du inte vill påskynda hudens åldrandeprocess.

Va f*n, varför är Sapienic Boost så dyr?

Vi ber om ursäkt… eller… iallafall delvis.

Vi utvinner Sapienic Acid av fröna från en Tanzaniansk klätterväxt. Fröna är väldigt små och det går enbart att utvinna ca 6% olja per frö. Detta gör det väldigt dyrt att producera denna ingrediens. Vid utvinningen så exploderar skalen och fröna flyger iväg upp till 15 meter, vilket på ett irriterande sätt försvårar utvinningen.

Det enda andra sättet att utvinna Sapienic Acid skulle vara att ta ämnet från mänsklig hud. Vi är inte jättesugna på att bada människor i lösningsmedel för att utvinna detta. Om inte du är villig att ställa upp…?

Vart hittar jag era moisturisers?

Vi förstår att du är van vid att använda en moisturiser. Vi har delat upp våra moisturisers i två delar. En Lipid-del och en Serum-del. Detta gör det möjligt att skräddarsy den specifika produkt som din hud behöver. Använd en större mängd olja om din hud är lipid-torr och en större mängd serum om din hud är uttorkad.

Detta tillvägagångssätt gör det även möjligt för oss att utesluta emulgeringsmedel som i vanliga fall stör din huds naturliga mikroflora.

Kan jag använda er hudvårdsserie tillsammans med min favoritrengöring?

Ja det kan du men vi ber dig tänka om. Vår människoart är ca 300 000 år och vi har klarat oss bra utan rengöringar under de senaste 299 900 åren.

Vi har inte utvecklats evolutionärt för att behöva använda rengöringar.

Det är dock uppenbart att vi behöver vår huds naturliga oljor. Varför skulle man vilja tvätta bort dessa oljor med en rengöring? Ingenting kan ersätta våra naturliga oljor på ett effektivt sätt.

Passar era produkter bäst för kvinnor eller män?

Vi skapar produkter för Homo sapiens sapiens. Därav namnet Sapienic.

Vi gör ingen skillnad på kön eller etnicitet.

Det finns skillnader mellan en manlig och en kvinnlig hud. Manlig hud är hårigare, och generellt sätt, mer oljig. Det finns även skillnader i huden hos människor med olika etniciteter. Dessa skillnader är dock, generellt sätt, väldigt små och vi vill inte anpassa oss till detta när vi skapar produkter.

Vilket pH-värde har era produkter?

Samtliga våra produkter har ett pH-värde runt 5,3. Detta är surt nog för att bibehålla en intakt syramantel men även basiskt nog för att barriärfunktionen ska vara stark utan att huden känns irriterad.

Vad kommer Sapienic Acid att ge mig för resultat?

Vår Sapienic Boost förbättrar hudens fasthet med i snitt 12% inom 28 dagar och ökar under samma period hudens fuktnivå med runt 30% (genomsnittet hos 20 testpersoner)

Vi vet även att denna produkt har en förmåga att förändra hudens mikrobiom. Den är selektivt giftig mot Staphylococcus aureus och kan användas som näring till goda mikrober på huden. Vi hoppas därför att Sapienic Boost normaliserar en dysbiotisk (rubbat mikrobiellt ekosystem) hud.

Behöver jag förvara produkterna I en kyl?

Nej. Vi har gjort vår läxa och produkterna har en 18 månaders hållbarhet om de förvaras i upp till 30 ˚C. Några av stammarna är i sig väldigt stabila och andra har vi kapslat in för att öka deras livslängd.

När ska jag använda de två PRIME produkterna?

När du är äldre än 35 år.

Kan jag kombinera era produkter med mina andra favorithudvårdsprodukter?

Självklart så kan du det… Men det kan vara lite kontraproduktivt. Vi är övertygade om att ett fåtal högkvalitativa produkter kommer att överträffa en blandning av produkter med olika hudvårdsfilosofier.

Ni har inga doftämnen i era produkter. Luktar de illa?

Vi minimerar vår användning av doftämnen eftersom dessa ofta bidrar till en känslig hud. Våra produkter har en mild doft av vanilj som kommer från den 0,01% naturliga vanilj som vi använder i produkterna.

Innehåller era produkter palmolja?

Vi använder inte palmolja men några av våra produkter innehåller ingredienser som är framtagna ur antingen kokosnöt eller palmolja. Generellt så används kokosnöt. När det är nödvändigt att använda palmolja så säkerställer vi att den är RSPO certifierad. Den är även godkänd av både Ecocert och COSMOS.

Köpvillkor

Vad har ni för fraktkostnad?

Vi har alltid fri frakt på alla beställningar.

Vad använder ni för betalningsmetoder?

Vi använder Klarna där du både kan betala med kort, faktura och delbetalning.