Att använda ansiktsrengöringar, tvål och peelings är en ytterst dålig idé för vår långsiktiga hudhälsa…

Bipedala hominider förlorade sin kroppsbehåring för ca 1,9 miljoner år sedan. Tvål började bli populärt först för ca 100 år sedan. Så… Under de första 1,899 miljoner åren så klarade sig våra förfäder alldeles utmärkt utan tvål och ansiktsrengöringar. Vi utvecklades tillsammans med vår huds mikrober och tvättade oss enbart i sjöar, floder och hav.

Den mänskliga hudens mikrobiom är väldigt olik den som finns hos alla andra djur. Vår hud har börjat samarbeta med en liten specifik grupp mikrober (bakterier, virus svampar etc.) som nu är så beroende av oss att de med största sannolikhet inte skulle överleva utan vår hud.

Vår huds komplexa mikrobiella ekosystem har till stor del uppkommit som en följd av den näring som produceras av våra talgkörtlar. Vårt mänskliga sebum är exceptionellt näringsrikt och ytterst märkligt i sin kemiska uppbyggnad. Sebumet innehåller b.la. unika fria fettsyror som är extremt giftiga mot vissa specifika mikrober. Ett bra exempel på en sådan fettsyra är Sapienic Acid. Detta ämne går inte att hitta någon annan stans i djurriket och har som syfte att döda patogener (b.la. S. aureus). Samtidigt så fungerar den utmärkt som föda för hudens goda mikrober.

Tensider i hudvårdsprodukter och starka peelings tvättar bort hudens naturliga sebum och de mikrober som bor på hudens yta. Efter att vi har ”rengjort” huden så försöker vi, med vår mänskliga arrogans och girighet, att ersätta dessa oljor med syntetiska ämnen i moisturisers och andra hudvårdsprodukter.

Vi måste sluta att använda ansiktsrengöringar, peelings och andra hudvårdsprodukter som jobbar emot huden och istället gynna hudens naturliga funktioner. 

Sapienic Skincare har som första hudvårdsföretag i världen hittat en vegetabilisk källa till Sapienic Acid. Vi har på så vis kunnat återskapa och imitera hudens sebum.

Vi kan idag inte ens återskapa svett – så vår chans att lyckas imitera sebum är ytterst liten.

Tveka inte heller att höra av er till mig om det skulle vara några frågor eller funderingar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Visa skriva kommentarer