Probiotisk hudvård är en ny verklighet inom hudvårdsindustrin. Ny forskning har slagit fast att de mikrober (bakterier, virus etc.) som vi har på och i huden är det absolut viktigaste för att vi ska ha en frisk och levande hud. Detta har även bidragit till att Probiotisk hudvård idag är en ”het trend”… Men vad är egentligen Probiotika i hudvård och varför är det viktigt att förstå detta? Det ska vi reda ut i dagens inlägg…

 

Om man på ett enkelt sätt ska definiera Probiotika så är det bakterier som är gynnsamma för dig som människa. Det finns ett stort antal olika arter av Probiotika men deras gemensamma nämnare är att de har en positiv påverkan för din kropp och/eller din hud. Vi använder t.ex. tre olika arter av Lactobacillus och en art av Bacillus.

 

Inom mat och hälsokost så finns det väldigt tydliga EU-direktiv kring vad man får och inte får kalla Probiotika. Eftersom Probiotika är relativt nytt inom hudvård så finns det än så länge väldigt få regleringar kring vad som faktiskt får kallas för ”Probiotisk hudvård”.

 

Förenklat så kan man dela upp Probiotika i fyra olika kategorier…

Kategori 1 – ”Buljong”

Denna teknik innebär att man tar Probiotika, stoppar detta i en näringsrik vätska, låter dem ligga där under en specifik tid, silar bort Probiotikan och använder den kvarvarande buljongen i hudvård. Fördelen med denna teknik är att buljongen är väldigt lätt att hantera och den påverkas inte av ingredienser som i vanliga fall är skadliga mot levande goda bakterier. Det finns ytterst få studier som har visat på ett effektivt resultat av ”Probiotika-buljong” på huden.


Kategori 2 – Probiotika-extrakt
Probiotika-extrakt innebär att man tar Probiotika, stoppar detta i en näringsrik vätska och använder en specifik teknik för att slå sönder Probiotikan. Man använder sedan de goda bakteriernas sönderslagna delar och applicerar dessa i hudvårdsprodukter. Denna kategori av Probiotika har visat en god effekt när den appliceras på huden.


Kategori 3 – Tyndaliserad Probiotika
Att använda tekniken Tyndaliserad Probiotika innebär att man tar Probiotikan, stoppar den i en näringsrik vätska, inaktiverar (dödar) den och applicerar den sedan i en hudvårdsprodukt. Även denna teknik har visat sig ha en mycket god effekt för huden. Fördelen med tyndaliserad Probiotika är att den är lätt att hantera om man jämför med nästa kategori…


Kategori 4 – Levande Probiotika

Nu börjar det bli riktigt spännande. Levande Probiotika är exakt vad det låter som. Man tar levande goda bakterier om applicerar detta i en hudvårdsprodukt. Detta är en mycket komplicerad process och det är än idag enbart ett fåtal hudvårdsleverantörer i världen som har lyckats. Utmaningen med levande Probiotika är att just hålla den levande i produkten. Många faktorer såsom syre, starka konserveringsmedel och starka syntetiska ämnen är ett konstant hot mot dessa levande bakterier. Det finns ett enormt stort antal fördelar med levande Probiotika. Här är ett fåtal exempel kring vad som händer när man applicerar levande Probiotika på huden:

 

  • Hudcellerna börjar producera mer hyaluronsyra och mjölksyra som bidrar till en mer återfuktad hud. Man kan säga att hudcellerna bygger sina egna fuktfabriker.
  • Hudcellerna börjar att producera fler ”t-junctions”. T-junctions (täta fogar på svenska) fungerar som ett lim mellan hudcellerna. Har du fler t-junctions så bibehålls fukten i huden. T-junctions motverkar även att ämnen som vi inte vill ska penetrera huden hålls ute.
  • Huden får en bättre och starkare barriärfunktion.

 

Det är en stor skillnad i resultat mellan de olika Probiotika-kategorierna och tyvärr så är det väldigt svårt (ibland omöjligt) att utläsa vilken kategori som en produkt innehåller.

 

Det bästa sättet är att direkt ställa frågan till hudvårdsleverantören. Om man vill säkerställa att en produkt innehåller levande Probiotika så kan du ställa följande fråga  – ”Hur många CFU (colony forming unit) per ml innehåller denna produkt?”. Svaret på denna fråga visar på hur många levande goda bakterier per ml som kan kolonisera sig på huden. Kan inte leverantören svara på denna fråga så är sannolikheten stor att de inte använder levande Probiotika i sina produkter.

 

Sammanfattningsvis så kan man säga att Probiotika i hudvård alltid är bra men det är viktigt att du tar reda på vilken kategori av Probiotika produkten innehåller och möjligen ännu viktigare, vilka ytterligare ingredienser innehåller produkten? Hittar du t.ex. starka konserveringsmedel på ingrediensförteckningen så har dessa en direkt kontraproduktiv effekt mot den mikrobiella mångfald som vi försöker att gynna.

 

Tveka inte att lämna din åsikt i kommentatorsfältet här nedan. Jag uppskattar all form av feedback.

#nosoap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Visa skriva kommentarer